注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

 
 
 

日志

 
 

HONG KONG UNCLE  

2009-06-10 19:03:57|  分类: 影音推荐 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

HONG KONG UNCLE - 安生 -
制片国家/地区: 香港

编剧: 彭浩翔 (Ho Cheung Ping)

影名: AV

导演: 彭浩翔(Pang Ho Cheung)

简体中文名: 青春梦工厂

上映日期: 2005-03-19

imdb编号: tt0452931

语言: 粵語

主演: 徐天佑(Tsui Tin Yau), 黃又南(Wong You Nam), 曾國祥(Tsang Kwok Cheung), 周振輝, 天宫真奈美

又名: 青春梦工厂

 

 

HONG KONG UNCLE - 安生 -  

一個雖然很舊,但是依然很喜歡的香港片子,其中HK UNCLE在海堤訓斥大學生的這一段話,堪稱經典。想必看過此片的人都對這一段應該記憶深刻。

 

 

 

      狼狗:点解咸碟是有格仔既?究竟点解咸碟是有格仔既?
  
  学生A:呃……惊太咸湿挂?
  
  学生B:因为D嘎仔果度细,惊比人睇到?
  
  狼狗:甘究竟点解我狼狗卖既咸碟又无格仔吖?是教育,是一种再教育!自从我狼狗大学毕业之后,我经历过8964(音乐缓慢响起),97回归,0371(回归游行)同埋2714……
  

 

 


  
  学生C:呃……2714是咩啊?
  
  狼狗:是我负资产左果个单位……我由有头发做到甩头发,由住深水湾到我住深水埗,我为乜啊?我唔是为左自己,我是为左香港人,是为左香港你呢班年轻人!十几廿年来,我不知卖左几多咸带比呢D甘既四眼仔,啊,D乜后生仔,有钱仔,青头仔,我点解要甘做啊?我要他地亲眼既经历乜野叫做,真!R~~eal!呢个社会实在太多虚假既人!(音乐渐渐高昂)你地依班啊,啊,咩来噶?大学生啊?正一扑街仔来噶!啊?厄政府钱,啊,申请埋D咩grad and loan,啊,你买D咩啊?啊?你买D咩啊?又唔还钱!仲有啊,申请埋D乜乜Q野自雇计划啊,自雇自雇,净是识得自己顾自己,Selfish!呢D叫 Selfish啊!

      Selfish! This is called selfish!
  
  You selfish generation! You konw?
  
  What the hell you're doing you konw,hun?
  
  What's there in your mind?
  
  Where's your dignity?hun?
  
  You generation upset me
  
  You upset all the Hong Kong people And all the Hong Kong Uncle
  
  All you want is nudity, s_e xuality,"S-_ex and the City"
  
  You f  u_c__king stupid generation!

 

 

 

 

 

  评论这张
 
阅读(68)| 评论(5)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017